Śliwki w czekoladzie z marcepanem

0 (0 ocen)

Pyszne czekoladki

Składniki:

  • 20 śliwek szuszonych (kalifornijskich)
    100g gotowej masy marcepanowej
    150 g gorzkiej czekolady
    troszkę alkoholu do namaczania śliwek (brandy, whisky, spirytus, rum)

Śliwki w czekoladzie z marcepanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki namoczyć w alkoholu. Można zrobić to na noc, jeśli są zbyt twarde. Odsączyć. Masę marcepanowa pokroić na kosteczki i nadziewać śliwkę w miejscach, gdzie była pestka.
  • śliwki z marcepanowym nadzieniem 2. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Nadziane śliwki oblewać czekoladą, nadmiar jej strzepać i pozostawić na kratce do stężenia czekoladek.

Komentarze

Podobne przepisy