Świąteczna karkówka w powidłach śliwkowych z cynamonem

0 (0 ocen)

Kiedy robię tą potrawę to w całym moim domu pachnie świętami. Idealna propozycja na świąteczny obiad

Składniki:

  • • 4 plastry karkówki
    • łyżka koncentratu pomidorowego
    • 5 łyżek powideł śliwkowych
    • 3 łyżki oleju
    • garść suszonych śliwek
    • łyżeczka cynamonu
    • łyżeczka cukru
    • szczypta mielonych goździków
    • szczypta gałki muszkatołowej
    • szczypta chilli

Świąteczna karkówka w powidłach śliwkowych z cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso lekko rozbijamy tłuczkiem. Przygotowujemy marynatę. Powidła mieszamy z olejem i koncentratem. Dodajemy cynamon i cukier. Doprawiamy goździkami i gałką. Dosypujemy chilli. Solimy i pieprzymy do smaku. Śliwki kroimy w cienkie paseczki. Dodajemy do marynaty. Plastry mięsa smarujemy z każdej strony. Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180 stopni C przez ok. 30-45 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy