Świąteczne kluski z makiem i bakaliami

0 (0 ocen)

Moja świąteczna wersja makaronu z makiem, którą bardzo lubię.

Składniki:

  • 150 gram suchego makaronu typu łazanki
    puszka masy makowej
    0,5 szklanki płynnego miodu
    1 cukier waniliowy
    kilka kropli olejku migdałowego
    bakalie:
    rodzynki
    płatki migdałowe
    orzechy
    suszone morele
    suszona żurawina
    kandyzowana skórka pomarańczowa

Świąteczne kluski z makiem i bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • makaron łazanki 1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie do miękkości i odcedzamy z wody. Studzimy przelewając wodą aby się nie posklejał.
    Większe bakalie siekamy na drobniejsze kawałki i dodajemy do masy makowej razem z cukrem, olejkiem i miodem. Mieszamy. Na koniec dodaj makaron i delikatnie wymieszaj.
    Przełóż do miseczki. Do czasu podania przechowuj w lodówce.

Porady

Do takich klusek z makiem można użyć makaronu domowej roboty.

Komentarze

Podobne przepisy