Na świątecznym stole nie może zabraknąć słodkości dla łasuchów. Ja proponuję babeczki – piernikowe , oblane lukrem i posypane kandyzowanymi owocami….mmm….. Podczas pieczenia w domu unosi się wspaniały zapach świąt – przyprawy do piernika
Świąteczne babeczki piernikowe z lukrem i kandyzowanymi owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.
Do mleka dodaj margarynę, cukier, kakao oraz przyprawę do piernika. Zagotuj, mieszając od czasu do czasu do momentu, aż cukier i margaryna się rozpuszczą. Ostudź
2.
Jajka zmiksuj z ostudzona masą. Dodaj przesianą mąkę oraz proszek i zmiksuj.
3.
foremki do muffinek wypełnił papilotkami. Do każdej papilotki wlej ciasto do 2/3 wysokości
4.
Piecz ok 15 minut w 200 stopniach (góra-dół)
5.
Do soku z cytryny dodawaj stopniowo cukier puder cały czas mieszając. Lukier ma być konsystencji gęstej śmietany
6.
Ostudzone babeczki wyciągnij z papilotek. Każdą babeczkę polukruj i udekoruj kandyzowanymi owocami
Komentarze