Świąteczne ciasteczka lizaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ze składników zagniatam ciasto, owijam folia i wkładam do lodówki na 2-3
godziny.dziele na 2 nierówne częsci, większa zostawiam do innych ciastek mniejszą część ciasta zagniatam z aromatem waniliowym, dziele na 2 równe części, do jednej wgniatam zielony a do drugiej czerwony barwnik.
z każdego koloru lepię wielkości ok 1,5 cm. kulki roluje na blacie w wałeczki. łączę jeden koniec zielonego i czerwonego wałeczka, i zwijam
w dwukolorowy świderek, który zawijam jak ślimaka. ślimaki układam na blaszce , w każdy wbijam wykałaczkę , piekę 20 minut w temp 160. po wystudzeniu lukruje i posypuje koralikami.
Porady
( oczywiście lukrowanie jest opcjonalne, ale wg mnie bez lukru wyglądają na zrobione z modeliny ;))
Komentarze