Świąteczne gwiazdki

0 (0 ocen)

  • 30 min

Ciasteczka te są niezwykle delikatne, wprost rozpływają się w ustach.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 jajko,
    25 g miodu,
    50 g cukru,
    50 g jogurtu naturalnego,
    90 g mąki,
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    70 g roztopionego masła

Świąteczne gwiazdki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Przy pomocy trzepaczki lekko ubijamy jajko. Dodajemy do niego miód oraz cukier, mieszamy. Następnie jogurt naturalny i ponownie mieszamy. Przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia i na koniec roztopione masło. Łączymy do uzyskania gładkiej konsystencji.(ciasto jest dość płynne)
    2.Do silikonowej foremki w kształcie gwiazdek (mogą być to inne foremki jeśli takich nie masz) nakładamy ciasto do połowy wysokości foremki.
    3. Pieczemy około 12 minut w temp.180 C ( czas pieczenia zależy od wielkości foremki ), gdy zaczną się zarumieniać należy je wyciągać.(U mnie boki są trochę przypieczone przez psujący się piekarnik)
    4.Studzimy i podajemy posypane cukrem pudrem lub samodzielnie, można je także przyozdobić lukrem lub innymi elementami dekoracyjnymi będą wyglądały efektowniej.

Porady

Masę na ciasto można podzielić na kilka części i do każdej z nich dodać różne kolory barwników spożywczych (np. czerwony, zielony, niebieski itp.). Gwiazdki będą wtedy kolorowe.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy