Takie Mikołaje będą świetnym dodatkiem do świecznego deseru lub jako ozdoba wśród słodkich ciast. Przygotowanie trwa chwilę a można do dekoracji zachęcić dzieciaki ;)
Świąteczne mikołaje truskawkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śmietankę porządnie chodzimy. Żelatynę mieszamy z odrobiną zimnej wody a jak napęcznieje dodajemy wrzątku aby się rozpuściła. Ubijamy śmietankę dodając stopniowo cukier puder i Żelatynę. Przekładamy do rękawa cukierniczego lub do woreczka. Wkładamy do lodówki. Czekoladę rozpuszczamy, np.wkładając kieliszek z czekoladką do wrzątku.
2.Odcinamy z truskawek ogonki i przecinamy w poprzek je na wysokości ok.3/4. Na wyższą część wyciskamy kleks śmietany i przykładamy krótszą część. Dekorujemy Mikołajki tworząc brodę a oczy malujemy wykałaczką zamoczoną w rozpuszczonej czekoladzie.
Komentarze