Moja córeczka Gabrysia pomagała mi przy pierniczkach mówiąc że wieczorem zostawi je Św. Mikołajowi ze szklanką ciepłego mleczka a on na pewno zostawi dla niej duży prezent.
60 min
Składniki:
SKŁADNIKI NA CIASTO
1/2 kg mąki
- po 20 dag miodu i cukru pudru
- 15 dag margaryny
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
- 1 opakowanie przyprawy do pierników
- 1 łyżeczka kakao
Świąteczne pierniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na stolnicę przesiewamy mąkę z sodą i solą, we wgłębienie wlewamy rozpuszczony i lekko przestudzony miód. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Można także zrobić inaczej: Miód gotować z cukrem i przyprawami, schładzamy i łączymy z mąką, sodą, jajkiem, i tłuszczem. Ciasto po kawałku rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm i foremkami wycinamy pierniczki. Pierniczki układamy na natłuszczonej blasze zachowując odstępy bo rosną całkiem sporo. Pieczemy ok. 15-20 min. w 180 stopniach aż będą złote (czas zależy od piekarnika) Przestudzone pierniczki lukrujemy. Można je bardzo długo przechowywać w metalowym pudełku. Doskonałe na choinkę :)
Komentarze