ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

0 (0 ocen)

  • 60 min

Moja córeczka Gabrysia pomagała mi przy pierniczkach mówiąc że wieczorem zostawi je Św. Mikołajowi ze szklanką ciepłego mleczka a on na pewno zostawi dla niej duży prezent.

  • 60 min

Składniki:


  • SKŁADNIKI NA CIASTO

    1/2 kg mąki
    - po 20 dag miodu i cukru pudru
    - 15 dag margaryny
    - 1 jajko
    - 1 łyżeczka sody
    - szczypta soli
    - 1 opakowanie przyprawy do pierników
    - 1 łyżeczka kakao


Świąteczne pierniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolnicę przesiewamy mąkę z sodą i solą, we wgłębienie wlewamy rozpuszczony i lekko przestudzony miód. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Można także zrobić inaczej: Miód gotować z cukrem i przyprawami, schładzamy i łączymy z mąką, sodą, jajkiem, i tłuszczem. Ciasto po kawałku rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm i foremkami wycinamy pierniczki. Pierniczki układamy na natłuszczonej blasze zachowując odstępy bo rosną całkiem sporo. Pieczemy ok. 15-20 min. w 180 stopniach aż będą złote (czas zależy od piekarnika) Przestudzone pierniczki lukrujemy. Można je bardzo długo przechowywać w metalowym pudełku. Doskonałe na choinkę :)

Porady

Pierniczki są mięciutkie na drugi dzień.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy