Świąteczne pierniczki

0 (0 ocen)

W tym roku troszkę szaleństwa pierniczkowego u mnie, ale takie Święta są raz do roku.

Składniki:

  • 1 kg mąki
    40 dag miodu
    30 dag cukru
    1 margaryna
    2 jajka
    2 łyżeczki sody
    2 opakowania przyprawy do pierników
    Lukier;
    1 białko
    cukier puder
    kilka kropli soku z cytryny

Świąteczne pierniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • świateczne pierniczki 1. Miód, cukier i margarynę rozpuścić oraz przestudzić, mąkę przesiać i na sucho wymieszać z sodą oraz przyprawą do pierników, jajka lekko ubić.
    Do letniego miodu dodać suche składniki i jajka, zagnieść gładkie ciasto ja je schłodziłam około 2 godzin po tym czasie cienko rozwałkować i foremkami wyciąć kształty, pierniczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 8-10 min w temp. 180 st.
  • 2. Lukier:
    Białko ze sparzonego jajka lekko ubić samo, następnie dodać sok cytrynowy i cukier puder, cały czas ubijając ja robię to 1 końcówką w ręcznym robocie, cukier dodajemy w takiej ilości, aby uzyskać odpowiednią gęstość lukru, a wszystko zależy od wielkości białka.
  • swiateczne pierniczki 3. Wystudzone pierniczki dowolnie udekorować lukrem białym lub zabarwić barwnikami spożywczymi i zostawić wyschnięcia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy