Świąteczne pierniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki wsypujemy do naczynia,mieszamy i wyrabiamy.Ciasto może być lekko klejące,ale nie należy dodawać więcej mąki.Najlepiej jeśli schłodzimy je na noc w lodówce.Ciasto należy rozwałkować na grubość ok. 4 mm(nie cieniej),podsypując delikatnie mąką(tylko tyle by nie kleiło się do stolnicy).Wykrawamy różne kształty pierniczków.Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach.Pieczemy ok 8-10 minut w zależności od wielkości pierniczków w temperaturze 180'.Studzimy na kratce.Dowolnie dekorujemy.Ja ozdobiłam lukrem.
2.Do białka dodajemy cukier i ubijamy mikserem na najwyższych obrotach.Ilość cukru zależy od wielkości jajka.Dodajemy sok z cytryny lub ulubiony aromat i jeszcze chwilę mieszamy.Lukier powinien być gęsty.Jeżeli zacznie nam gęstnieć w trakcie pracy możemy dodać do niego odrobinę wody lub soku z cytryny i zamieszać łyżką.Konsystencję lukru najlepiej sprawdzić przed dekorowaniem.Gdy lukier jest zbyt rzadki wzór się rozlewa,gdy jest za gęsty opornie idzie dekorowanie.
Komentarze