Świąteczne pierniczki

0 (0 ocen)

Zakorzenione w naszej domowej tradycji.Już sam zapach podczas pieczenia wprowadza nas w świąteczny nastrój.

Składniki:

  • Składniki:
    350g mąki
    2 jajka
    130 g cukru
    100g masła roztopionego
    100g miodu
    1 łyżka przyprawy korzennej
    1 łyżka kakao
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    Lukier:
    1 białko
    1 szklanka cukru pudru
    łyżka soku z cytryny

Świąteczne pierniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki wsypujemy do naczynia,mieszamy i wyrabiamy.Ciasto może być lekko klejące,ale nie należy dodawać więcej mąki.Najlepiej jeśli schłodzimy je na noc w lodówce.Ciasto należy rozwałkować na grubość ok. 4 mm(nie cieniej),podsypując delikatnie mąką(tylko tyle by nie kleiło się do stolnicy).Wykrawamy różne kształty pierniczków.Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach.Pieczemy ok 8-10 minut w zależności od wielkości pierniczków w temperaturze 180'.Studzimy na kratce.Dowolnie dekorujemy.Ja ozdobiłam lukrem.
  • 2. Do białka dodajemy cukier i ubijamy mikserem na najwyższych obrotach.Ilość cukru zależy od wielkości jajka.Dodajemy sok z cytryny lub ulubiony aromat i jeszcze chwilę mieszamy.Lukier powinien być gęsty.Jeżeli zacznie nam gęstnieć w trakcie pracy możemy dodać do niego odrobinę wody lub soku z cytryny i zamieszać łyżką.Konsystencję lukru najlepiej sprawdzić przed dekorowaniem.Gdy lukier jest zbyt rzadki wzór się rozlewa,gdy jest za gęsty opornie idzie dekorowanie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy