Świąteczne pierniczki miodowe to idealne ciasteczka do wspólnego pieczenia z dziećmi. Dzięki kreatywnej wyobraźni maluchów wspólne pieczenie może być świetną zabawą, a przystrojone pierniki - niespodzianką dla najbliższych.
30 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
• 1kg mąki Lubella Puszysta Tortowa
• 250g masła
• 4 jaja
• 1 i 1/3 szklanki cukru
• 7 łyżek miodu
• 1 i ½ łyżki przyprawy do piernika
• 3 łyżeczki sody oczyszczonej
• szczypta soli
Świąteczne pierniczki miodowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło z cukrem i miodem roztopić. Gdy ostygnie dodać jaja i mąkę. Połączyć z resztą składników. Dodać 2-3 łyżki zimnej wody. Wymieszać. Dodać przyprawy i dobrze wyrobić. Przykryć naczynie ściereczką i dać odpocząć ciastu 24 godziny. Na następny dzień rozwałkować ciasto na 0,7-1cm i wykrawać pierniczki. Piec na papierze 15 min w 180 stopniach Celsjusza.
Komentarze