Świąteczny chleb

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Świąteczny chlebem, który może posłużyć jako dodatek do życzeń, karpia lub innego wigilijnego dania.

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • mąka Lubella typ 500 - 620 g
    woda - 365 ml
    sól - 2 łyżeczki
    drożdże w proszku - 1,5 łyżeczki
    żurawina suszona - garść
    słonecznik - garść
    pestki dyni - garść

Świąteczny chleb - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Chleb przygotowuję w specjalnym wypiekaczu do chleba,
    Do pojemnika wlać wodę, dodać sól i mąkę. Nie mieszać. Równomiernie na mące wsypać drożdże. Pojemnik z zawartością włożyć do wypiekacza i uruchomić odpowiedni program. Po ok. 15 min., kiedy masa zostanie już wymieszana dorzucić żurawinę i ziarna. Zamknąć pokrywę i do czasu zakończenia wypiekania nie otwierać pokrywy.

Porady

Uwielbiam Święta z Lubellą

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy