Dżem mandarynkowy z nutką cynamonu, goździka i lekkiej goryczki kusi kolorem i cudnym zapachem. Taki dżem świetnie się nadaje do świątecznych ciast i ciasteczek.
60 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
mandarynki (1 kg.)
cukier (500 g.)
cynamon (1 laska)
goździki (2 szt.)
sok z połowy cytryny
Świąteczny dżem mandarynkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1) Mandarynki obieramy, czyścimy z białych nitek, kroimy na drobne kawałeczki, pozbywamy się pestek, przekładamy do garnka i zaczynamy gotowanie.
Dodajemy cynamon, goździki, cukier i cytrynę.
2) Gotujemy co chwilę mieszając około 50 min. Po tym czasie rozdrabniamy owoce blenderem ręcznym i gotujemy jeszcze 5-10 min.
3) Gotowy już dżem przekładamy do czystych i wyparzonych słoiczków. Odwracamy do góry dnem i w takiej pozycji zostawiamy do wystudzenia.
Komentarze