Świąteczny Pasztet

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Przepyszny pasztet, którym możemy obłożyć kanapki. Pasztet, który możemy podać na świąteczne śniadanie.

  • 50 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • • 30 dag szynki wieprzowej
    • 20 dag boczku surowego
    • 2 udka z kurczaka
    • 30 dag wątroby drobiowej
    • Bułka zwykła
    • 10 dag grzybów suszonych
    • Vegeta
    • Jajko
    • Sól
    • Pieprz
    • Majeranek
    • gałka muszkatołowa

Świąteczny pasztet - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mięso 1. Mięso oraz boczek zalewamy wodą i gotujemy razem z Vegetą.
    Grzyby moczymy w wodzie.
    Wątrobę czyścimy z błonek, przekładamy do garnka, zalewamy wodą, solimy i również gotujemy.
    Mięso, boczek oraz wątrobę po ugotowaniu mielimy dwa razy w maszynce.
  • bułka 2. W rosole moczymy bułkę.
  • pasztet 3. Do zmielonego mięsa dodajemy bułkę, całe jajko, sól, pieprz, majeranek, gałkę muszkatołową.
    Dokładnie mieszamy i przekładamy w podłużną, prostokątną formę i pieczemy w piekarniku, aż będzie suchy. Najlepiej sprawdzić drewnianym patyczkiem, ja piekłam 45 minut w 180 stopniach C.
  • pasztet 4. Po upieczeniu studzimy.
    Pasztet gotowy.
    Smacznego.

Komentarze

Podobne przepisy