Swiąteczny piernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka wbić do większej miski, po czym utrzeć z cukrem na gładką masę. Wlać mleko. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia oraz sodą oczyszczoną, a następnie wymieszać z kakao.
2.Suche składniki wsypać do masy jajecznej. Całość starannie połączyć tak, aby nie zrobiły się grudki. Pod koniec stopniowo wlewać olej.
3.Ciasto przelać do wyłożonej pergaminem formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Piec około 45 minut. Następnie przekroić go wzdłuż na 2 równe części. Jeden blat równomiernie posmarować dżemem i przykryć drugim płatem ciasta.
4.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, po czym rozsmarować na pierniku. Wierzch można posypać wiórkami kokosowymi i orzechami. Odstawić do zastygnięcia.
Komentarze