To właśnie to w takim kawałku ciasta mój Mąż, a wtedy jeszcze Narzeczony, umieścił pierścionek zaręczynowy. Wiedział bowiem, że co jak co, ale temu przysmakowi się nie oprę ;)
Dla 10 osób
Średni
Składniki:
- ser do sernika: 1 kilogram
- masło ekstra: 250 gramów
- żółtka: 8 sztuk
- białka: 8 sztuk
- cukier: 300 gramów
- mąka: 3 łyżki
- budyń wanniliowy w proszku: 2 łyżki
- rodzynki: 20 sztuk
- jagody: 1.5 szklanki
- cukier puder: 0.33 szklanki
- Żelatyna: 2 łyżeczki
- woda: 0.33 szklanki
Świąteczny sernik budyniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Masło ucieramy z cukrem, dodajemy po jednym żółtku, dalej ucierając dodajemy partiami ser. Do utartej masy dodajemy mąkę i budyń waniliowy. Wszystko razem miksujemy. Dodajemy pianę z białek ubitą na sztywno. Na koniec dorzucamy wcześniej namoczone rodzynki. Przełożyc do wyłożonej papierem lub natłuszczonej blachy. Piec 40-50 minut w temp. 180*C.
Galaretka jagodowa:
1,5 szklanki jagód
1/3 szklanki cukru pudru
2 łyzeczki żelatyny + 1/3 szklanki gorącej wody
Jagody zmiksować, wymieszać z cukrem i rozpuszczoną , ostudzoną żelatyną. Wylać na masę serową i odstawić do lodówki (najlepiej na noc).
Komentarze