Świąteczny Sernik Budyniowy

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Średni

To właśnie to w takim kawałku ciasta mój Mąż, a wtedy jeszcze Narzeczony, umieścił pierścionek zaręczynowy. Wiedział bowiem, że co jak co, ale temu przysmakowi się nie oprę ;)

  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - ser do sernika: 1 kilogram
    - masło ekstra: 250 gramów
    - żółtka: 8 sztuk
    - białka: 8 sztuk
    - cukier: 300 gramów
    - mąka: 3 łyżki
    - budyń wanniliowy w proszku: 2 łyżki
    - rodzynki: 20 sztuk
    - jagody: 1.5 szklanki
    - cukier puder: 0.33 szklanki
    - Żelatyna: 2 łyżeczki
    - woda: 0.33 szklanki

Świąteczny sernik budyniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:

    Masło ucieramy z cukrem, dodajemy po jednym żółtku, dalej ucierając dodajemy partiami ser. Do utartej masy dodajemy mąkę i budyń waniliowy. Wszystko razem miksujemy. Dodajemy pianę z białek ubitą na sztywno. Na koniec dorzucamy wcześniej namoczone rodzynki. Przełożyc do wyłożonej papierem lub natłuszczonej blachy. Piec 40-50 minut w temp. 180*C.


    Galaretka jagodowa:

    1,5 szklanki jagód

    1/3 szklanki cukru pudru

    2 łyzeczki żelatyny + 1/3 szklanki gorącej wody

    Jagody zmiksować, wymieszać z cukrem i rozpuszczoną , ostudzoną żelatyną. Wylać na masę serową i odstawić do lodówki (najlepiej na noc).

Komentarze

Podobne przepisy