Aby poprawić samopoczucie zimą, przygotowuję dania, które kojarzą mi się z ciepłym morzem, słońcem i bezchmurnym niebem, gdzie można zrywać oliwki i pić sok wyciśnięty z czerwonych, sycylijskich pomarańczy.
20 min
Składniki:
Składniki:
200 g makaronu świderki, u mnie duże świderki
szklanka pomidorów pelati z puszki
1/3 brokuła
3 ząbki czosnku
4 garście świeżej rukoli
4 łyżki czarnych, drylowanych oliwek
oliwa
sól, pieprz
Świderki w pomidorach z brokułami, czarnymi oliwkami i rukolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie:
Na oliwie obsmażamy plasterki czosnku z brokułem podzielonym na różyczki. Dodajemy szklankę pomidorów pelati z puszki i dusimy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Do sosu wrzucamy porwaną rukolę i pokrojone na plasterki czarne oliwki, doprawiamy do smaku i mieszamy.
W tym czasie gotujemy makaron. Ugotowany makaron przekładamy do gotowego sosu z pomidorów pelati, mieszamy i podajemy zaraz po przygotowaniu.
Komentarze