Świderki z makiem, sezamem i serem

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bez wysiłku. Prosto i szybko. Fajne do sięgania po nie raz po raz.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ciasto francuskie gotowe (275g): 1 sztuka
    - mak: 2 łyżeczki
    - sezam: 2 łyżeczki
    - ser żółty (drobno starty): 2 łyżeczki

    - Jajko: 1 sztuka

Świderki z makiem, sezamem i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Świderki z makiem, sezamem i serem 1. Ciasto pokroić w 1,5cm paski.
  • Świderki z makiem, sezamem i serem 2. Posmarować je roztrzepanym jajkiem.
  • Świderki z makiem, sezamem i serem 3. Kilka pasków posypać makiem, kilka sezamem, resztę drobno startym serem.
  • Świderki z makiem, sezamem i serem 4. Skręcić je w spirale przytrzymując przeciwległe końce.
  • 5. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piec 10 minut (do lekkiego zrumienienia) w temp. 210st.

Komentarze

Podobne przepisy