Fajne, szybkie danie i baaaaardzo syte -posmakuje każdemu :)
10 min
Składniki:
Makaron świderki (lub inny ulubiony), 10 suszonych pomidorków z zalewy, garść swieżego szpinaku, pół kostki sera gorgonozola lub inny typu lazur, śmietana 36% 500 g, filet z kurczaka, cebula, oliwa, łyżka masła, pieprz, sól, przyprawa uniwersalna.
Świderki ze szpinakiem w sosie z gorgonzoli- pychotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotować w osolonej wodzie w/g opisu na opakowaniu.
Kurczaka pokroić w małe kawałeczki, przyprawić i obsmażyć na oliwie z dodatkiem masła, dodać pokrojoną cebulke i chwilę smażyć,Dorzucić pokrojone w paski pomidory, mieszać, dolać całą śmietanę, dosypywać powoli szpinak i ser ...wszystko razem dusić aż ser się rozpuści.
Doprawić do smaku solą, pieprzem lub odrobiną przyprawy uniwersalnej.
Makaron polać sosem i gotowe !
Porady
Uwaga przy doprawianiu bo ser ma już swój smak ..ostrożnie solić :)
Komentarze