Syrop dyniowy z kardamonem

0 (0 ocen)

  • 25 min

Cudownie pachnący i smaczny syrop dyniowy z dodatkiem aromatycznych przypraw. To idealny dodatek do kawy, deserów i lodów.

  • 25 min

Składniki:

  • 1 szkl wody
    4 czubate łyżki pure z dyni
    3/4 szkl cukru
    1 cukier waniliowy lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    10 ziaren kardamonu
    8 goździków
    1 łyżeczka mielonego cynamonu
    1/3 łyżeczki mielonego imbiru
    1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej


Syrop dyniowy z kardamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kardamon i goździki mielimy w młynku do kawy lub tłuczemy w moździerzu. Garnek z wodą ustawiamy na gazie, wsypujemy cukry i wszystkie przyprawy. Kiedy mieszanka zacznie wrzeć dokładamy pure z dyni. Gotujemy około 15- 20 minut na niewielkim ogniu. Od czasu do czasu mieszamy. Gęstą masę przelewamy przez sitko. Gotowy syrop przechowujemy w lodówce. Zamiast mielonego imbiru możemy dodać cienki plasterek korzenia.

Porady

syrop, imbir, cynamon, dynia, pure z dyni, do kawy, cukier, wanilia, gałka muszkatołowa

Komentarze

Podobne przepisy