Syrop miodowo-orzechowy

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Już wkrótce pojawią się młode zielone orzechy włoskie.
Syrop przygotowany z zielonych orzechów i miodu lipowego ma właściwości odtruwające, oczyszczające i wzmacniające organizm.

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 10 zielonych orzechów włoskich
    300 g płynnego miodu lipowego

Syrop miodowo-orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Orzechy myjemy, osuszamy i kroimy nożem ze stali nierdzewnej w ćwierćplasterki. Wkładamy do słoika i zalewamy miodem. Odstawiamy na 6 tygodni. Od czasu do czasu potrząsamy słoikiem, aby zawartość się wymieszała. Po 6 tygodniach syrop zlewamy. Przechowujemy w lodówce. Zażywamy 1 łyżeczkę na czczo.

Porady

Do krojenia orzechów warto założyć rękawiczki, aby ochronić dłonie przed poplamieniem.

Komentarze

Podobne przepisy

4.51 (178 ocen)

Syrop miodowo imbirowy z cytryną