Syrop piernikowy

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Słodki i aromatyczny dodatek do zimowej kawy, herbaty lub gorącej czekolady. Sprawdzi się również jako polewa do deserów.

  • 25 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 10 łyżek cukru ( 8 łyżek ksylitolu i 2 łyżki brązowego cukru)
    30 g pierników
    400 ml wrzątku
    4 goździki
    2 łyżki przyprawy korzennej (bez dodatku cukru, mąki i kakao)
    1 łyżeczka cynamonu
    szczypta soli
    szczypta białego pieprzu
    szczypta gałki muszkatołowej

Syrop piernikowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukier umieszczamy w rondelku i rozpuszczamy jak na karmel, nie mieszamy. Kiedy zrobi się płynny, dodajemy pokruszone pierniki i wrzątek. Dodajemy goździki, przyprawę korzenną, sól, pieprz, gałkę i cynamon. Gotujemy przez 15-20 minut do zgęstnienia. Następnie syrop przecedzamy przez sitko i wlewamy go do butelki. Syrop przechowujemy w lodówce. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy