Syty Jabłecznik

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Na pewno przysmak ten wyróżnia bardzo duża ilość potartych jabłek które mają w sobie dużo witamin , doskonale komponuje się smakowo z bitą śmietaną czy gałką lodów . Moda podawać także na ciepło :)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka przenna: 3 szklanki
    - mąka ziemniaczana: 1 szklanka
    - jajka: 2 sztuki
    - cukier puder: 1 szklanka
    - soda oczyszczona: 2 łyżeczki
    - margaryna w kostce: 1 sztuka
    - kwaśna śmietana: 2 łyżki
    - jabłka pokrojone w kostke: 3 kilogramy
    - cukier waniliowy: 20 gramów
    - cynamon do smaku: 2 łyżeczki

Syty jabłecznik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Syty jabłecznik 1. Zarobić składniki .Pokrojone jabłka wymieszać w cynamonem oraz cukrem waniliowym. Podzielić ciasto na dwie części ; jedną rozwałkować na dół za pomocą mąki , rozłożyć potarte jabłka nakryć drugą częścią ciasta ( nakłuć)
    piec około godziny , w 180 stopniach .

    (Ciasto po zagnieceniu nie jest twarde , dolną i górną warstwę ciasta należy poprzekłuwać widelcem )


    Smacznego :) !

Komentarze

Podobne przepisy