Szakszuka

0 (0 ocen)

Szakszuka czyli jajka w pomidorach. Samo słowo oznacza " bałagan " .Idealne, syte śniadanie czy kolacja dla zapracowanych. Wtedy warto dodać element mięsny.

Składniki:

  • Składniki dla 1 osoby:
    1 jajo
    pół dużego pomidora
    ząbek czosnku
    mała cebulka
    sól, pieprz, bazylia
    olej

Szakszuka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulkę i czosnek kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na oleju. W tym czasie sparzamy pomidora i obieramy go ze skórki. Kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli i czosnku.
    Przyprawiamy solą, pieprzem i bazylią. Gdy sos wytworzony z pomidora się zredukuje, wbijamy jajko. Patelnię przykrywamy i smażymy na małym ogniu do ścięcia się białka. Danie gotowe. :)

Porady

Swoją szakszukę posypałam pietruszką i porem. Do tego pokroiłam bułkę kajzerkę i upiekłam w tosterze. Pycha :)

Komentarze

Podobne przepisy