Szakszuka

0 (0 ocen)

  • 15 min

Szakszuka czyli jaja w sosie pomidorowo - paprykowym o ostrości jaką lubicie, którą dawkujecie sobie poprzez dodanie papryczki chili. Danie śniadaniowe rodem z tunezyjskiej i izraelskiej kuchni, które sprawi, że dzień zaczniecie z dużą dawką energii.

  • 15 min

Składniki:

  • Składniki:

    - 1 puszka krojonych pomidorów w sosie
    - 1 czerwona papryka
    - 3 jaja
    - 3 ząbki czosnku
    - 2 cebule
    - papryka chili, kawałek 2 cm do łagodnej wersji
    - olej
    - zielona część cebuli dymki lub natka pietruszki
    - sól
    - pieprz
    - zatar do posypania

Szakszuka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na złoty kolor cebulę oraz czosnek. Następnie dodajemy puszkę pomidorów, paprykę chili i zwykłą paprykę pokrojoną w paski. Dusimy kilka minut, doprawiamy solą i pieprzem.

    2.W sosie pomidorowym robimy 3 wgłębienia i wbijamy jajka, oprószamy solą i zatarem, przykrywamy pokrywka i smażymy na średnim ogniu do czasu aż białko się zetnie. Wierzch szakszuki posypujemy drobno pokrojoną zieloną cebulką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy