Szakszuka z boczkiem i ciecierzycą

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Idealna na śniadanie, obiad i kolację:) Dla wegetarian i mięsożerców:) Ze składników,które zawsze mamy "pod ręką":)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 puszki pomidorów
    4 jajka
    Cebula
    Czosnek
    Ciecierzyca
    Boczek
    Ser feta
    Natka pietruszki
    Sól, pieprz
    Zioła prowansalskie
    Wędzona papryka

Szakszuka z boczkiem i ciecierzycą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Na patelni podsmażamy pokrojony w kostkę boczek.
    2. Kiedy boczek troszkę się podsmaży dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
    3. Wszystko podsmażamy, dodajemy ciecierzycę, pomidory z puszki i przyprawy.
    4 Wszystko dusimy pod przykryciem około 5 minut.
    5. Robimy 4 wgłębienia i wbijamy w wgłębienia jajka, przykrywamy i dusimy do ścięcia jajek- około 8 minut.
    6. Podajemy posypane serem feta i natką pietruszki.
    7. Smacznego:)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy