Ciasto jest bardzo wykwintne, idealne na przyjęcia
Składniki:
4 jajka
25 dag cukru
po 6 łyżek maki pszennej i ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
25 dag twarożku mascarpone lub innego twarożku śmietankowego
50 dag twarogu
1 cukier waniliowy
sok wyciśnięty z 1 cytryny
100 ml wina musującego
25 dag mrożonych malin
40 dag śmietanki kremówki
4 łyżki płatków migdałowych
3 dag (1/3 tabliczki) gorzkiej czekolady
Szampański tort z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ubić pianę z białek i 15 dag cukru. Wymieszać z żółtkami. Połączyć z dwoma rodzajami maki i z proszkiem do pieczenia. Spód tortownicy wyłożyć pergaminem. Nałożyć ciasto do tortownicy. Piec ok. 35 min. w temp200 stopni
2.Twaróg utrzeć z twarożkiem, resztą cukru, cukrem waniliowym i sokiem cytrynowym. Wymieszać z winem. Połowę kremu połączyć z malinami (kilka odłożyć do dekoracji)
3.Biszkopt rozciąć na 3 placki. Spodni posmarować masą malinową. Przykryć drugim plackiem i posmarować go waniliowym kremem. Przykryć ostatnim plackiem. Schłodzić 2 godz. Tort posmarować i udekorować ubitą śmietaną oraz malinami. Oprószyć startą czekoladą. Brzegi posypać uprażonymi migdałami.
Komentarze