Szampański tort z malinami

0 (0 ocen)

Ciasto jest bardzo wykwintne, idealne na przyjęcia

Składniki:

  • 4 jajka
    25 dag cukru
    po 6 łyżek maki pszennej i ziemniaczanej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    25 dag twarożku mascarpone lub innego twarożku śmietankowego
    50 dag twarogu
    1 cukier waniliowy
    sok wyciśnięty z 1 cytryny
    100 ml wina musującego
    25 dag mrożonych malin
    40 dag śmietanki kremówki
    4 łyżki płatków migdałowych
    3 dag (1/3 tabliczki) gorzkiej czekolady

Szampański tort z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ubić pianę z białek i 15 dag cukru. Wymieszać z żółtkami. Połączyć z dwoma rodzajami maki i z proszkiem do pieczenia. Spód tortownicy wyłożyć pergaminem. Nałożyć ciasto do tortownicy. Piec ok. 35 min. w temp200 stopni
  • 2. Twaróg utrzeć z twarożkiem, resztą cukru, cukrem waniliowym i sokiem cytrynowym. Wymieszać z winem. Połowę kremu połączyć z malinami (kilka odłożyć do dekoracji)
  • 3. Biszkopt rozciąć na 3 placki. Spodni posmarować masą malinową. Przykryć drugim plackiem i posmarować go waniliowym kremem. Przykryć ostatnim plackiem. Schłodzić 2 godz. Tort posmarować i udekorować ubitą śmietaną oraz malinami. Oprószyć startą czekoladą. Brzegi posypać uprażonymi migdałami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy