W moim rodzinnym domu mama często je robiła. Kluski były jedzone ze skwarkami ale też z mlekiem. Ja jako, że nie lubię mleka zawsze jadałam je okraszone. A teraz sama zrobiłam je pierwszy raz.
Składniki:
500 g ziemniaków ( obranych i umytych )
1 jajko
5 łyżek mąki
1/2 łyżeczki soli
kawałek cienkiej kiełbasy lub wędzonego boczku na skwarki
1.Kiełbasę lub boczek pokroić w kostkę i podsmażyć.
Ziemniaki zetrzeć na tarce do ziemniaków.
Tak przygotowane przełożyć do czystej ściereczki lub podwójnie złożonej gazy i odcisnąć sok nad miską.
Wylać uzyskany sok, ale skrobię jaka pozostała na dnie miski zostawić.
Do miski ze skrobią wrzucić odciśnięte i wyjęte ze ścierki ziemniaki.
Wbić jajko, dodać sól i mąkę i wymieszać ciasto.
2.W garnku zagotować osoloną wodę.
Masę ziemniaczaną przełożyć na płaski talerz i za pomocą łyżki maczanej w wodzie oddzielać małe porcje masy tworząc kluski i zrzucać je z łyżki do wody.
Kluski gotować od wypłynięcia około 5 minut.
Po ugotowaniu wyłożyć kluski na talerz i okrasić skwarkami.
Można podać do szarych klusek surówkę np. z kiszonej kapusty.
Komentarze