Szare kluski

0 (0 ocen)

W moim rodzinnym domu mama często je robiła. Kluski były jedzone ze skwarkami ale też z mlekiem. Ja jako, że nie lubię mleka zawsze jadałam je okraszone. A teraz sama zrobiłam je pierwszy raz.

Składniki:


  • 500 g ziemniaków ( obranych i umytych )
    1 jajko
    5 łyżek mąki
    1/2 łyżeczki soli
    kawałek cienkiej kiełbasy lub wędzonego boczku na skwarki

Szare kluski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kiełbasę lub boczek pokroić w kostkę i podsmażyć.
    Ziemniaki zetrzeć na tarce do ziemniaków.
    Tak przygotowane przełożyć do czystej ściereczki lub podwójnie złożonej gazy i odcisnąć sok nad miską.
    Wylać uzyskany sok, ale skrobię jaka pozostała na dnie miski zostawić.
    Do miski ze skrobią wrzucić odciśnięte i wyjęte ze ścierki ziemniaki.
    Wbić jajko, dodać sól i mąkę i wymieszać ciasto.
  • 2. W garnku zagotować osoloną wodę.
    Masę ziemniaczaną przełożyć na płaski talerz i za pomocą łyżki maczanej w wodzie oddzielać małe porcje masy tworząc kluski i zrzucać je z łyżki do wody.
    Kluski gotować od wypłynięcia około 5 minut.
    Po ugotowaniu wyłożyć kluski na talerz i okrasić skwarkami.
    Można podać do szarych klusek surówkę np. z kiszonej kapusty.

Komentarze

Podobne przepisy