Szare, postne kluseczki

0 (0 ocen)

Takie kluseczki są idealne z przysmażoną cebulką.

Składniki:

  • 1 kg obranych ziemniaków
    250 g mąki ziemniaczanej
    sól do smaku
    1 cebula
    2 łyżki oleju rzepakowego

Szare, postne kluseczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przed gotowaniem 1. Ziemniaki opłukać, jedną część włożyć do garnka, zalać wodą, posolić i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować do miękkości.
    W między czasie zetrzeć na tarce, na najmniejszych oczkach, drugą część ziemniaków. Delikatnie odcisnąć z wody.
    Ugotowane ziemniaki odcedzić,dobrze ugnieść lub przecisnąć przez praskę.
    Połączyć ziemniaki ugotowane ze startymi, dodać mąkę ziemniaczaną,posolić. Wymieszać i zagnieść ciasto. Z ciasta formować czystą dłonią małe kuleczki.
  • ugotowane 2. W dużym garnku zagotować wodę. Na gotujacą się wodę wrzucać kluseczki,gotować po wypłynięciu na wierzch przez ok 5 min.Ugotowane wyciągać łyżką cedzakową i przełożyć do miski.
  • cebula 3. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić pokrojoną w półkrązki cebulę. Smażyć dość długo by była chrupiaca. Taką cebulą okrasić kluseczki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy