Szare, postne kluseczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki opłukać, jedną część włożyć do garnka, zalać wodą, posolić i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować do miękkości.
W między czasie zetrzeć na tarce, na najmniejszych oczkach, drugą część ziemniaków. Delikatnie odcisnąć z wody.
Ugotowane ziemniaki odcedzić,dobrze ugnieść lub przecisnąć przez praskę.
Połączyć ziemniaki ugotowane ze startymi, dodać mąkę ziemniaczaną,posolić. Wymieszać i zagnieść ciasto. Z ciasta formować czystą dłonią małe kuleczki.
2.W dużym garnku zagotować wodę. Na gotujacą się wodę wrzucać kluseczki,gotować po wypłynięciu na wierzch przez ok 5 min.Ugotowane wyciągać łyżką cedzakową i przełożyć do miski.
3.Na patelni rozgrzać olej i wrzucić pokrojoną w półkrązki cebulę. Smażyć dość długo by była chrupiaca. Taką cebulą okrasić kluseczki.
Komentarze