Szarlotka

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Gdy mam ochotę na jabłka z cynamonem robię wówczas pyszną szarlotkę. Przepis mam z jednego z blogów kulinarnych, sama nieco go zmodyfikowałam i prażę jabłka z cynamonem i rodzynkami na patelni.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 2 kg jabłek (szara reneta najlepiej)
    1/2 szkl. rodzynek (jasnych i drobnych)
    10 łyżek cukru trzcinowego
    3 łyżeczki cynamonu
    1 opak. cukru wanilowego 16g
    Ciasto:
    1 szkl. mąki tortowej
    125 g masła
    1/4 szkl. cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 żółtko
    1 łyżka śmietany np. 18%
    Do posypania cukier puder

Szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Szarlotka 1. Zagniatamy ciasto z podanych wyżej składników. Dzielimy na dwie części w proporcji 2/3 do 1/3 i wkładamy do lodówki na jakieś 30min.
    Obieramy jabłka i kroimy w kostkę. Jabłka obsypujemy cukrem trzcinowym,cynamonem, cukrem wanilowym i rodzynkami. Tak przygotowane jabłka prażymy na patelni ok 15 min, tak aby jabłka nie rozlatywały się. 2/3 ciasta rowałkowujemy w przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na cisato wykładamy jabłka i ścieramyna dużych oczkach na nie 1/3 schłodzonego ciasta. Pieczemy w 180 stopniach przez 45 minut. Ciasto możemy posypać cukrem pudrem.

Porady

Szarlotka na ciepło wyśmienita z gałką lodów waniliowych

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy