SZARLOTKA

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Ta wyśmienita szarlotka gości na naszym stole już od lat i jest niezastąpiona.

  • 2 godz.

Składniki:

  • -25 dkg margaryny
    -50 dkg mąki
    -1 szklanka cukru pudru
    -3 żółtka
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia
    -3 łyżki kwaśnej śmietany
    -2 kg jabłek
    - cukier kryształ
    -cynamon

Szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przesiać mąkę. Dodać margarynę-posiekać, dodać cukier puder, proszek, żółtka i kwaśną śmietanę. Zagniatamy. Wstawiamy do lodówki na pół godziny. Następnie połowę ciasta rozwałkowujemy, wykładamy na blachę.
  • 2. Na ciasto nakładamy jabłka starte na tarce o grubych oczkach. Jabłka posypujemy cukrem kryształem i cynamonem. Rozwałkowujemy drugą część ciasta i nakładamy na jabłka. Ciasto nakłuwamy widelcem.
  • 3. Piec w temperaturze 180-200 stopni przez godzinę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy