Szarlotka

0 (0 ocen)

  • 60 min

Szarlotka znana i lubiana przez moich znajomych i rodzinę, która wręcz dopytuje się o to, kiedy ją znowu upiekę. To ciasto zawsze się udaje i smakuje znakomicie. Przepis nie jest skomplikowany.

  • 60 min

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
    kostka masła
    cukier waniliowy
    4 jajka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    20 dkg cukru
    1 kg jabłek
    cukier i cynamon do posypania

Szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zacznijcie od posiekania masła z mąką.
  • 2. Dodajcie żółtka, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Ugniećcie dokładnie.
  • 3. Połowę ciasta wyłóżcie na blaszkę. Teraz na spód zetrzyjcie jabłka, posypcie cukrem i cynamonem- do smaku.
  • 4. Ubijcie pianę z białek stopniowo dodając 20 dkg cukru. Pamiętajcie, że białko ubije się lepiej gdy dodamy do niego szczyptę soli. Wyłóżcie pianę na ciasto. Na wierzch pokruszcie drugą połowę ciasta.
  • szarlotka 5. Pieczcie do zarumienienia(ok.40 min.) w temp 180 stopni Celsjusza.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy