Szarlotka znana i lubiana przez moich znajomych i rodzinę, która wręcz dopytuje się o to, kiedy ją znowu upiekę. To ciasto zawsze się udaje i smakuje znakomicie. Przepis nie jest skomplikowany.
60 min
Składniki:
3 szklanki mąki
kostka masła
cukier waniliowy
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
20 dkg cukru
1 kg jabłek
cukier i cynamon do posypania
2. Dodajcie żółtka, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Ugniećcie dokładnie.
3.Połowę ciasta wyłóżcie na blaszkę. Teraz na spód zetrzyjcie jabłka, posypcie cukrem i cynamonem- do smaku.
4.Ubijcie pianę z białek stopniowo dodając 20 dkg cukru. Pamiętajcie, że białko ubije się lepiej gdy dodamy do niego szczyptę soli. Wyłóżcie pianę na ciasto. Na wierzch pokruszcie drugą połowę ciasta.
5.Pieczcie do zarumienienia(ok.40 min.) w temp 180 stopni Celsjusza.
Komentarze