Szarlotka

0 (0 ocen)

Ach, ten urodzaj na jabłka ;)

Składniki:

  • 250 g mąki
    1/2 szklanki cukru pudru
    2 op. cukru waniliowego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    125 g margaryny
    2 łyżki zimnej wody
    dodatkowo:
    3 jajka
    6 łyżek cukru
    6 łyżek mąki
    jabłka:
    cynamon
    1 kg jabłek
    100 g cukru
    kruszonka:
    1/2 kostki margaryny
    3/4 szklanki cukru
    3/4 szklanki mąki

Szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąką przesiać z cukrem pudrem. Dodać cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, 2 łyżki zimnej wody i margarynę. Wyrobić gładkie ciasto i wstawić na 30 min do lodówki.
  • 2. Jabłka umyć, obrać, wydrążyć środki i pokroić w plasterki. Obsypać cukrem i cynamonem. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę. Na ciasto wysypać jabłka.
  • Szarlotka 3. Białka jajek ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać żółtka, wymieszać z mąką i wylać na jabłka. Przygotować kruszonkę i wysypać ją na ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 45 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy