Szarlotka

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Łatwe pyszne ciasto, najlepsze na ciepło

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąki: 6 szklanek
    - jajek: 3 sztuki
    - cukru: 1 szklanka
    - masła: 300 gramów
    - cukry waniliowe: 2 sztuki
    - cynamon: 2 łyżki
    - rodzynki: 2 łyżki
    - jabłka małe: 10 sztuk
    - proszku do pieczenia: 2 łyżeczki

Szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na wysoką formę okrągłą lub dużą prostokątną

    Do miski wsypać mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek, dodać masło i wyrobić kruszonkę. Wbić jajka, wyrobić ciasto. Podzielić je na połowę. Połową wylepić formę, na to zetrzeć jabłka, wymieszać je z cynamonem i rodzynkami. Resztę ciasta rozwałkować i wylepić spód formy. Piec w 180 stopniach ok. 30-40 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy