Szarlotka

0 (0 ocen)

Zawsze się udaje.

Składniki:

  • Składniki:
    2 szklanki mąki tortowej
    ¾ kostki masła
    3 żółtka
    4 łyżki cukru
    1 łyżka cukru z wanilią
    1,5 kg jabłek
    cynamon
    na bezę:
    3 białka
    2/3 szklanki cukru

Szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ze wszystkich składników zagnieść szybko ciasto. Ciasto schłodzić w lodówce ok. 1h.
    Jabłka obrać, zetrzeć na tarce i poddusić do odparowania wody.
    Blachę wyłożoną papierem do pieczenia wylepić 2/3 ciasta i posypać cynamonem. Na ciasto wyłożyć przestudzone jabłka. Piec ok. 30 minut w 180 C.
    Białka ubić na sztywną pianę, powoli dosypując cukier. Wyłożyć na podpieczone ciasto. Na tarce zetrzeć pozostałe ciasto i położyć na pianę. Piec kolejne 20 minut. Wystudzone posypać cukrem pudrem.

Porady

Do ciasta idealnie nadają się jabłka ze słoika.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy