Szarlotka

0 (0 ocen)

Można podać z lodami lub bitą śmietaną, dla mnie najlepsza jest lekko oprószona cukrem pudrem :-)

Składniki:

  • 300g mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki kwaśnej śmietany
    2 żółtka
    1 kostka margaryny
    2 łyżki cukru pudru
    1 cukier waniliowy
    1kg jabłek
    Cynamon

Szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Szarlotka 1. Mąkę z proszkiem przesiać na stolnicę, dodać żółtka śmietanę, margarynę i cukier puder - posiekać i zagnieść ciasto.

    Większą część ciasta zawinąć w papier i odłożyć do lodówki, drugą do zamrażarki na 1h.

    Jabłka obrać i zetrzeć na tarce lub cienko pokroić, wymieszać z cukrem waniliowym.

    Formę wysmarować margaryną i wyłożyć ciastem. Do środka nałożyć jabłka i oprószyć cynamonem.

    Na wierzch zetrzeć zamrożone ciasto.

    Piec ok. 50 minut w 190'

    Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy