1.Składniki ciasta zagnieść. Podzielić na dwie części. Jedną część ciasta schować do lodówki. Drugą zetrzeć na tarce na dużych oczkach do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką (lub wyłożonej papierem do pieczenia). Startym ciastem dokładnie wykleić spód. Ciasto nakłuć kilkukrotnie widelcem i podpiec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, przełożyć na patelnię, dodać cukier i cynamon. Przesmażyć chwilę delikatnie mieszając. Jabłka przełożyć na podpieczony spód i delikatnie docisnąć. Na jabłka wyłożyć bezę. Na tarce (na grubych oczkach) zetrzeć na bezę schłodzoną część ciasta. Piec w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez ok. 45-50 minut.
Komentarze