Szarlotka

0 (0 ocen)

Kwaśna słodycz.

Składniki:

  • - 50 dkg mąki
    - 20 dag margaryny
    - 20 dkg cukru
    - 2 jajka
    - 0,5 szklanki śmietany
    - 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
    - 80 dkg jabłek
    - 5 dkg cukru
    - cukier waniliowy
    - cynamon
    - 2-3 łyżeczki bułki tartej
    - tłuszcz do formy

Szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto zagnieść i podzielić na 2 części.
  • 2. Jabłka zetrzeć na tarce, dodać bułkę tartą, cukier, cynamon.
  • 3. Na spód blachy rozprowadzamy jedną część ciasta, na niego wykładamy jabłka, a na wierzch drugą część ciasta. Idealnie wygląda, gdy z rozwałkowanego ciasta wytnie się paski i stworzy kratkę. Piec z temp. 200 stopni 55 min, aż do zezłocenia kratki.

Porady

Najsmaczniejsza z kwaśnymi jabłkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy