Szarlotka

0 (0 ocen)

  • 40 min

Szarlotka jest pyszna i co najważniejsze łatwa w przygotowaniu .

  • 40 min

Składniki:

  • Skladniki:

    300 g mąki

    125 g margaryny

    2 żóltka

    niecałe pół szklanki śmietany 18%

    łyżeczka proszku do pieczenia

    2 łyżki cukru pudru

    cukier waniliowy

    5 dużych jabłek

    150 g cukru

    tarta bułka -około 2 łyżek

Szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać na stolnicę,dodać margarynę,żółtka,cukier puder,śmietanę i proszek do pieczenia.Posiekać nożem a następnie zagnieść szybko ciasto.Schłodzić przez około 30 minut w lodówce.

    ,,,.Jabłka obrać,pokroić w kostkę.Rozgotować bez dodatku wody na małym ogniu często mieszając.Następnie wsypać cukier i cukier waniliowy.Chwile posmażyć.

    ,,, Schłodzonym ciastem wylepić dno natłuszczonej i obsypanej mąką tortownicy o średnicy 26 cm.Wstawić do nagrzanego piekarnika i podpiec w temp.190st na jasnozłoty kolor.

    ,,.Podpieczone ciasto posypać tartą bułką.Wyłozyć jabłka.Wstawić ponownie do piekarnika i piec około 30 minut w temp.180 st.C.

    ,,.Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem .

Komentarze

Podobne przepisy