Szarlotka

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Smaki dzieciństwa

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 4 szklanki mąki
    3 żółtka
    3/4 kostki margaryny
    1 szklanka cukru
    3 łyżki śmietany
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    cukier waniliowy
    1-1,5 kg jabłek
    cynamon


Szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać na stolnicę i dokładnie posiekać z margaryną ( bardzo ważne aby siekać a nie zagnieść). Do miski wbić żółtka, dodać cukier, cukier waniliowy i śmietanę, wszystko dokładnie rozmieszać mikserem i wlać w mąkę. Zagnieść ciasto i wstawić na ok 30 min do lodówki. W tym czasie obrać jabłka i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać cynamon. Połowę ciasta wyłożyć na blachę, ułożyć jabłka i przykryć drugą częścią ciasta. wierzch ponakłuwać widelcem. Piec w temperaturze 200-220C przez ok 30-40 min

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy