Szarlotka

0 (0 ocen)

  • 55 min

Prosta, tania i słodka

  • 55 min

Składniki:

  • 2 szkl mąki
    1/2 kostki margaryny
    1 jajko
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 cukier waniliowy
    1 łyżka smalcu
    1/2 szkl cukru kryształu
    1kg jabłek

Szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ze składników mąki, margaryny,jajka,proszku, cukrów,smalcu zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Podzielić na 2 części.
  • 2. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, na to jedną część ciasta rozwałkować, wyłożyć na blachę. Podsypać dwoma garściami bułki tartej.
  • 3. Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tartce o grubych oczkach, wyłożyć na bułkę tartą,na to drugą część ciasta rozwałkować i położyć, podsypać bułką tartą i ponakłuwać widelcem.

Porady

Jeśli chcemy upiec szarlotkę w dużej blaszce to należy upiec ją z podwójnych składników.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy