szarlotka

0 (0 ocen)

  • 30 min

z przepisów mojej mamy

  • 30 min

Składniki:

  • 3 szklanki maki, 5 żółtek, ok 2/3 szklanki cukru, 1 łyżeczka proszku do piezcenia, kubeczek śmietany, margaryna 20 g=.składniki na ciasto kruche
    dodatkowo: jabłka np. renety pokroić na kawałki usmażyć powidła dodając cukier.

Szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki na ciasto kruche 1. . Wszystkie składniki zagnieść na gładkie ciasto i podzielić na dwie równe cześci. Jedną czesc rozwałkować i wyłozyć dno blaszki do pieczenia drugę część włożyć do zamrażalnika by ciasto stwardniało na ok. godzine.
  • spód ciasta 2. spód ciasta podpiec ok 15 min
  • 3. na podpieczony spód rozłożyć uprażone jabłka dodając do nich wcześniej galaretkę ytrynową w proszku oraz 2 łyzeczki mąki ziemnaczanej, na wierzch utrzeć na tarce zamrożoną resztę ciasta.
  • po upieczeniu 4. piec ok 40 min w temp 180 stopni. po ostygnięciu posypać cukrem pudrem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy