Szarlotka

0 (0 ocen)

  • 60 min

Wybitna szrlotka z nutą wanili i cynamonu, podana z filiżanką herbaty.

  • 60 min

Składniki:

  • CIASTO:

    4 szkl. mąki
    2 łyż. proszku do pieczenia
    1 szkl, cukru
    2całe jajka+3żółtka
    3/4margaryny
    2 łyż, śmietany
    cukier wanilowy lub olejek

    NADZIENIE:

    2 Kg.jabłek
    łyżka bułki tartej
    cukier waniliowy
    2łyż,cynamonu
    3łyż cukru

Szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • KOMUNIA CHRZEMŚNICY 1. Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia posiekać nożem z margaryną. Dodać żółtka, całe jajka, cukier, cukier waniliowy, śmietanę i wyrobić ciasto. Wstawić do lodówki. ok. 30 min.

    Jabłka obrać i pokroić wrzucić do rondekka,dodać cukier waniliowy,cukier,cynamon.Gotujemy,aż owce będą miały konsystęcje musu,po ostudzeniu dodajemy bułke tartą.

    Połowę ciasta rozwałkować i przełożyć na wyłożoną papierem dużą blachę. Wyłożyć mus z jabłek. Drugą połowe ciasta rozwałkować i uzywając radełka wycinać paski z casta. Układamy paski ciasta najpierw w prawą ,a potem lewą stronę. Żółtko roztrzepać i posmarować ciasto.Piec 45 minut w 200 stopniach C. Szarlotka gotowa - smacznego

Porady

Szarlotkę można posypać,równeż cukrem pudrem ewentuanie lukrem.Co kto lubi

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy