Szarlotka bakaliowo – jaglana

0 (0 ocen)

  • 20 min

Samo zdrowie:) Nie zawiera glutenu, jest więc idealna dla alergików. Smaczna i niezwykle sycąca. Polecam:)

  • 20 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 10x20cm
    400g jabłek
    130 g kaszy jaglanej
    5 suszonych śliwek
    0,5 szklanki rodzynek
    Garść orzechów
    0,5 szklanki soku jabłkowego
    4 łyżki cukru
    32g cukru waniliowego
    2 łyżki płatków owsianych – można zastąpić innymi lub zupełnie pominąć

Szarlotka bakaliowo – jaglana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obrać i pokroić w plasterki, przełożyć do blendera razem ze śliwkami, rodzynkami, orzechami, i płatkami owsianymi, całość podlać sokiem i zmiksować na mus. Połączyć go z kaszą i cukrami. Przełożyć do foremki pokrytej papierem do pieczenia. Piec przez ok. 40 – 50 minut w 180 stopniach. Zimne ciasto posypać delikatnie cukrem pudrem.

Porady

Pod szarlotkę, można zrobić ciasto kruche.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy