Szarlotka idealna

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Każdy jadł szarlotkę i każdy wie, że najlepsza jest tradycyjna.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • - 3/4 kostki masła
    - 2 szklanki mąki
    - 3 ugotowane żółtka
    - 4 łyżki cukru
    - 8 jabłek
    - 1 cytryna
    - cukier
    - cynamon

Szarlotka idealna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło kroimy w kostkę i wyrabiamy z mąką, następnie dodajemy rozdrobnione żółtka oraz cukier, dokładnie ugniatamy. Ciasto wykładamy na blaszkę (24 cm) pokrytą papierem do pieczenia i chłodzimy w lodówce. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Jabłka obieramy i kroimy tak jak na zdjęciu. Następnie smażymy owoce na patelni, ze skórką i sokiem z cytryny. Doprawiamy cukrem i cynamonem. Ciasto wstawiamy do piekarnika, aby się lekko zarumieniło, około 8 minut. po tym czasie wyjmujemy, układamy jabłka i ponownie wstawiamy na 50 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy