Szarlotka inaczej

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Doskonały sposób na deser dla osób, które zarówno uwielbiają jabłka w połączeniu z cynamonem, oraz tych, którzy lubią zrobić szybko ciasto bez stosu brudnych misek :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • 20 jabłek
    2 szkl mąki
    1 szkl cukru
    2 łyżki cynamonu
    łyżka proszku do pieczenia
    mała paczka rodzynek ok 100g
    łyżka cukru waniliowego,
    3 jajka

Szarlotka inaczej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kroimy jabłka 1. Jabłka umyć, obrać i wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w grubą kostkę,
  • image-0fbbt4k 2. zasypać cukrem, rodzynkami i cynamonem.
  • 3. Odstawić na 10-15 min
  • 4. Po tym czasie włożyć do jabłek przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i roztrzepanymi jajami.
  • gotowe do pieczenia 5. Przełożyć na wysmarowana masłem blachę i włożyć do rozgrzanego piekarnika.Piec przez około 1 i 1/2 godz. w temp. 170 st. C.

Porady

rodzynki można uprzednio namoczyć na kilka godzin w rumie lub innym alkoholu, jeśli jabłka są dość słodkie można zrezygnować z cukru

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy