Szarlotkę robię na różne sposoby. Każdy w rodzinie za nimi przepada.
Składniki:
forma o śr 24 cm
kruche:
3 żółtka
125 g roztopionej margaryny
2 i pół szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cukru
2 łyżeczki zapachu migdałowego
dodatkowo:
5 dużych jabłek
łyżeczka cynamonu
łyżka cukru
3 białka
50 g wiórków kokosowych
330 ml śmietany 30%
galaretka malinowa
kilka malin
Szarlotka kokosowa z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do mąki dodajemy proszek i cukier, następnie żółtka, margarynę i zapach. Zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części większą i mniejszą, tą drugą wkładamy do lodówki. Spód tortownicy wylepiamy ciastem.
2.Jabłka obieramy trzemy na tartce. Odstawiamy aż puszczą sok, który odlewamy. Słodzimy i dodajemy cynamon. Wykładamy na ciasto.Białka ubijamy z cukrem , dosypujemy wiórki. Polewamy jabłka. Ścieramy schłodzone ciasto. Pieczemy ok 40 minut w 180 stopniach C.
3.Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
4.Śmietana ubijamy z pudrem. Galaretkę rozpuszczamy w połowie szklanki wody. Powoli przelewamy do śmietany. Wykładamy na ciasto. Łyżką robimy "esy-floresy" , odstawiamy najlepiej na noc. Na wierzchu układamy maliny.
Komentarze