Szarlotka kokosowa z malinami

0 (0 ocen)

Szarlotkę robię na różne sposoby. Każdy w rodzinie za nimi przepada.

Składniki:

  • forma o śr 24 cm
    kruche:
    3 żółtka
    125 g roztopionej margaryny
    2 i pół szklanki mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki cukru
    2 łyżeczki zapachu migdałowego
    dodatkowo:
    5 dużych jabłek
    łyżeczka cynamonu
    łyżka cukru
    3 białka
    50 g wiórków kokosowych
    330 ml śmietany 30%
    galaretka malinowa
    kilka malin

Szarlotka kokosowa z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mąki dodajemy proszek i cukier, następnie żółtka, margarynę i zapach. Zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części większą i mniejszą, tą drugą wkładamy do lodówki. Spód tortownicy wylepiamy ciastem.
  • 2. Jabłka obieramy trzemy na tartce. Odstawiamy aż puszczą sok, który odlewamy. Słodzimy i dodajemy cynamon. Wykładamy na ciasto.Białka ubijamy z cukrem , dosypujemy wiórki. Polewamy jabłka. Ścieramy schłodzone ciasto. Pieczemy ok 40 minut w 180 stopniach C.
  • 3. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
  • 4. Śmietana ubijamy z pudrem. Galaretkę rozpuszczamy w połowie szklanki wody. Powoli przelewamy do śmietany. Wykładamy na ciasto. Łyżką robimy "esy-floresy" , odstawiamy najlepiej na noc. Na wierzchu układamy maliny.

Komentarze

Podobne przepisy