Przepis Babci Stefci z Bieszczad na wyborną szarlotkę.
1 godz. 20 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
Margaryna 18 dag
Cukier puder 18 dag
Jajka 4 szt.
Mąka pszenna 40 dag
Cukier waniliowy 1 torebka
Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Cynamon 1 łyżka
Cukier do posypki
Jabłka 1 kg
Papier do pieczenia
Szarlotka kresowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i waniliowym do białości., następnie wbijać po jednym żółtku(3 szt.) a na koniec wbić jedno całe jajko. Na stolnicy wysypać mąkę z proszkiem do pieczenia, połączyć z przygotowaną masą i delikatnie zarobić ciasto rękami. Ciasto podzielić na dwie części i odstawić w chłodne miejsce do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc) blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć połowę ciasta i ułożyć pokrojone w cieniutkie plasterki wcześniej obrane jabłka i posypać według uznania cukrem zwykłym i cynamonem. Przykryć drugą połową ciasta. Wstawić od piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 45 minut.
Komentarze