Szarlotka kresowa

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Przepis Babci Stefci z Bieszczad na wyborną szarlotkę.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Margaryna 18 dag
    Cukier puder 18 dag
    Jajka 4 szt.
    Mąka pszenna 40 dag
    Cukier waniliowy 1 torebka
    Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
    Cynamon 1 łyżka
    Cukier do posypki
    Jabłka 1 kg
    Papier do pieczenia

Szarlotka kresowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i waniliowym do białości., następnie wbijać po jednym żółtku(3 szt.) a na koniec wbić jedno całe jajko. Na stolnicy wysypać mąkę z proszkiem do pieczenia, połączyć z przygotowaną masą i delikatnie zarobić ciasto rękami. Ciasto podzielić na dwie części i odstawić w chłodne miejsce do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc) blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć połowę ciasta i ułożyć pokrojone w cieniutkie plasterki wcześniej obrane jabłka i posypać według uznania cukrem zwykłym i cynamonem. Przykryć drugą połową ciasta. Wstawić od piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 45 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy