SZARLOTKA na cztery pory roku.

0 (0 ocen)

  • 20 min

puszysty mus na kruchym cieście wprost rozpływa się w ustach !

  • 20 min

Składniki:

  • 1 kg jabłek
    3 szklanki mąki
    4 jajka
    półtorej szklanki cukru
    kostka masła 25 dag
    2 łyżki śmietany
    garść rodzynków
    garść orzechów
    10 dag płatków migdałowych
    łyżeczka proszku do pieczenia
    aromat śmietankowy
    cukier waniliowy
    łyżka cynamonu
    kisiel cytrynowy

Szarlotka na cztery pory roku. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać pół szklanki cukru,
    szczyptę soli, aromat, śmietanę, żółtka, masło i szybko zagnieść
    ciasto.Nieco większą kulkę zrobić i włożyć do zamrażalnika na 15
    minut.Jabłka obrać, zetrzeć na tarce usmażyć na patelni, dodać
    cynamon, orzechy, rodzynki cukier waniliowy wymieszać.Blachę wysmarować
    tłuszczem wykleić połową ciasta wyłożyć usmażone wcześniej
    jabłka. Z białek ubić pianę z cukrem i odrobiną soli dodać kisiel
    cytrynowy.Wyłożyć ją na jabłka. Posypać płatkami migdałowymi.
    Resztę ciasta zamrożonego zetrzeć na tarce posypując ciasto. Piec
    około 40 min. w temperaturze 180 st.



Porady

ciasto po upieczeniu można przypudrować cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy