Szarlotka na cztery pory roku. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać pół szklanki cukru,
szczyptę soli, aromat, śmietanę, żółtka, masło i szybko zagnieść
ciasto.Nieco większą kulkę zrobić i włożyć do zamrażalnika na 15
minut.Jabłka obrać, zetrzeć na tarce usmażyć na patelni, dodać
cynamon, orzechy, rodzynki cukier waniliowy wymieszać.Blachę wysmarować
tłuszczem wykleić połową ciasta wyłożyć usmażone wcześniej
jabłka. Z białek ubić pianę z cukrem i odrobiną soli dodać kisiel
cytrynowy.Wyłożyć ją na jabłka. Posypać płatkami migdałowymi.
Resztę ciasta zamrożonego zetrzeć na tarce posypując ciasto. Piec
około 40 min. w temperaturze 180 st.
Porady
ciasto po upieczeniu można przypudrować cukrem pudrem.
Komentarze