szarlotka natalii

0 (0 ocen)

  • Łatwy

przepis mam od cioci i jak na razie za każdym razem ciasto wychodzi :) polecam ;]

  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka: 600 gramów
    - proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
    - cukier: 250 gramów
    - cukier waniliowy: 1 opakowanie
    - Masło / margaryna: 300 gramów
    - mleko: 5 łyżek

Szarlotka natalii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. wszystkie składniki dokładnie wygniatać w dużej misce do czasu, gdy ciasto będzie odchodzić od brzegów miski. można dodać mąki jeżeli będzie się zbyt kleić.
  • 2. obrać ok.1,5 - 2 kg jabłek (zależy jak kto lubi ) ;p
    jabłka potrzeć na tarce. posypać je cukrem i cynamonem.
  • 3. ciasto podzielić na dwie części i jedną wyłożyć cienko na blachę. na to ciasto położyć jabłka. a na jabłka resztę ciasta ( najlepiej rozwałkować je i przymierzyć do blachy tak by nie zostały odkryte jabłka)
  • 4. ciasto piec przez 50-60 min. w piekarniku nagrzanym na 175-190 stopni
  • 5. po upieczeniu ciasto ostudzić i posypać cukrem pudrem :)


    SMACZNEGO!!! ;)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy